Wednesday, September 16, 2009

Cara berkenalan dalam islam(lelaki perempuan)

Assalamualaikum,sebelum ni ada sentuh tentang perkenalan dalam islam antara lelaki dan perempuan kan?tapi x terang pula cara dengan lebih detail...ok kali ni saya akan ceritakan salah satu cara yang kira betul dan relevan untuk dipakai...

saya amik contoh laki nak berkenalan ngan perempuan(sebenarnya laki nak kenal dulu or perempuan nak kenal dulu pown ok).saya amik contoh kerana lelaki ni sifat malunya kurang skit nak compare ngan orang perempuan...ok mcm ni...katakan nama si lelaki amir dan nama perempuan yg dia nak bekenalan ialah husna.Si amir x boleh pakai jumpa je ngan husna terus nak berkenalan kerana tidak ada perkara yang membenarkan hal demikian berlaku...maksudnya luar dari batas la kiranya jika seorang laki jumpa seorang perempuan yang bukan muhrimnya bercakap hal luar dari ilmu dan kerja(perkara2 harus).Jadi untuk mulakan first step...si Amir ni kene la check husna tue ada adik beradik lain or x?...kalo ada syukur..dah ada plak tgk ada x yg adik beradik dia laki. sbb laki ngan laki x kisah sapa2 konfem muhrim...PERKARA NAK DITEKAN KAN SINI IALAH MUHRIM BAGI KAMU DAN MUHRIM BAGI DIA....faham x? maksudnyer org perantaraan yg kite nak pakai 2 mestilah muhrim bagi kita dan muhrim bagi org yg kite nak berkenalan 2....so kalo anda lelaki...nak tekel pompuan,carik la adik beradik lelaki perempuan 2...gunakan dia sebagai media perkenalan...kalo perempuan nak tekel laki plak...guna la adik beradik perempuan dlm keluarga laki 2....anda juga leh minx tolong adik beradik sendiri...contoh...mcm laki td nak tekel..pastu adik beradik perempuan 2 x ada laki lak....so minx la tolong kakak or adik perempuan kite...sbb still muhrim bg kite and muhrim bg dia....x kisah siapa pown sbnr nyer...asalkan org perantaraan perkenalan kamu berdua ialah org YG MUHRIM BAGI KAMU DAN MUHRIM BAGI DIA.sekian...sorry kalo x phm sbb pakai taip je ni....harap msj saya clear la pada kalian sume....semoga anda semua bercinta kerana ALLAH S.W.T

3 comments:

keretasorong said...

wa'ah, pakar chinta sungguh :)

ZeroCool said...

whe man....mana blog ko pg da

coach_G said...

Terbaiklah... cara ni...

ana pun tgah try cara ni ... moga berjaya I.Allah

jazakalah